Legătura dintre relațiile pozitive și sănătatea emoțională

09 feb Legătura dintre relațiile pozitive și sănătatea emoțională

Sănătatea emoțională influențează modul în care gândești, te simți sau reacționezi zi de zi. De asemenea, afectează abilitatea de a face față stresului, de a depăși provocările și de a construi relații. În întreaga lume, oamenii își dedică luna februarie pentru a sărbători iubirea. Însă relațiilor trebuie să le acordăm atenție tot timpul anului pentru că ele sunt importante pentru sănătatea și well-being-ul emoțional.

„Relațiile sănătoase ne permit să fim ceea ce suntem” spune Mary Jo Kreitzer, Ph.D., R.N., Director al Center for Spirituality & Healing din Statele Unite ale Americii. “Ele ne ajută să evoluăm ca indivizi, în viața personală și ne oferă sprijin în cea profesională”, mai spune ea.

Totuși menținerea unei relații poate fi o provocare însă efortul de a avea o legătură echilibrată și sănătoasă aduce beneficii. Singurătatea poate slăbi sistemul imunitar iar persoanele singure sunt mai susceptibile să sufere de depresie.

Mintea și corpul sunt legate în mod intrinsec. Atunci când ești sănătos din punct de vedere fizic, ești mai bine-dispus și mai fericit. În timp ce starea de spirit ne poate influența sănătatea.

Lucrurile care fac dintr-o relație una sănătoasă diferă de la un cuplu la altul. Formarea unei relații pozitive și de încredere necesită efort și timp. Și nu se întâmplă peste noapte. Pentru ca orice relație să fie puternică, trebuie să faci anumite lucruri. Mai jos găsești câteva obiceiuri care te vor ajuta să creezi și să menții o relație fericită și puternică:

Comunicarea

Este una dintre cele mai importante calități ale unei relații sănătoase. Cu toate acestea, nu toată lumea știe să comunice corect sau… nu comunică deloc. Cuplurile fericite și sănătoase își împărtășesc sentimentele dar și problemele. Își fac complimente unul altuia dar discută și despre ce îi deranjează, fără să se certe sau să îl facă pe celălalt să se simtă incomod.

Timp de calitate, nu cantitativ

Nu contează cât timp petreceți împreună, mai important este cum îl folosiți. E o mare diferență între a lua cina în timp ce vorbiți despre cum a decurs ziua și a sta împreună pe canapea uitându-vă la un film. Este important să ieșiți și să încercați împreună lucruri noi, indiferent că sunt din zona de sport, cultură sau relaxare.

Timp petrecut separat

Timpul petrecut împreună este foarte important. Dar la fel de vital este petrecerea timpului separat. Să ai timp doar pentru tine și pentru hobby-urile tale și să rămâi independent este benefic pentru starea ta emoțională. Când cuplurile petrec prea mult timp împreună se dezvoltă o dependență nesănătoasă. Menținerea unei autonomii va contribui la construirea unui parteneriat de lungă durată.

Practică acceptarea și aprecierea

În cartea Cum să fii adult în relații: cele cinci metode pentru a iubi mindful” (How to be an adult in relationships: The five keys to mindful loving”), David Richo explică că două dintre cele două puncte cheie sunt toleranța și aprecierea. El spune: “Într-o relație adevărată suntem cu adevărat prezenți , însă cu grijă, neinvaziv, așa cum interacționăm cu lucrurile din natură. Nu spunem unui mesteacăn că ar trebui să semene mai mult cu un brad. Nu trebuie să avem idei preconcepute, doar apreciere pentru ceea ce reprezintă celălalt.”

Acceptă că toate relațiile au urcușuri și coborâșuri. Nu te aștepta să fiți pe aceeași lungime de undă tot timpul. Relația ta nu poate fi perfectă mereu. Atunci când ai o legătură de lungă durată, trebuie să ai puterea de a trece peste momente mai puțin bune și să rămâneți împreună atât la bine, cât și în momentele mai grele pentru relația voastră.



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds