Ce se intampla cu corpul tau atunci cand nu mai mananci paine

02 iun Ce se intampla cu corpul tau atunci cand nu mai mananci paine

A venit vara și te gândești că ar trebui să ții dieta sub control strict? Nebunia carbohidraților ia puternic avânt. Pâinea este exclusă. Pastele sunt supraevaluate. Iar cei care țin dietă au învățat care este limita lor minimă în aportul de carbohidrați. Puteți să spuneți orice despre cereale, mai puțin că sunt toate la fel. Așa că, dacă vă gândiți să le tăiați de pe listă, fie că sunt rafinate, integrale sau…carbohidrați, în general, trebuie să știți că efectele variază foarte mult.

Iată ce se întâmplă atunci când renunți la pâine:

  1. Pierzi apa din corp

Atunci când reduci aportul de carbohidrați, primul lucru pe care îl observi este cât de repede, aproape în mod magic, scazi în greutatea. Dar nu scapi de stratul adipos! Este apă. Când carbohidrații sunt stocați în organism sub formă de glicogen, fiecare gram reține de trei, până la patru ori greutatea sa în apă, spun dieteticienii. Deci, imediat ce carbohidratii dispar din meniu și corpul începe să utilizeze rezervele de glicogen, veți pierde și o bună cantitate de apă din organism.

  1. Suferi de “gripă”

Carbohidrații sunt sursa principala de energie a creierului. Atunci când o persoană reduce aportul de carbohidrați, creierul functionează pe “aburi”, mai ales după ce depozitele de glicogen scad.  În cele din urmă, odată ce tot glicogenul a dispărut, organismul începe să descompună grăsimea și funcționează cu fragmente mici de carbon numite cetone. Rezultatul: respirație urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, amețeală, insomnie, greață și minte încețoșată. Practic, simți că ai gripă. În cele din urmă, corpul tău se adaptează la cetone și nu te vei mai simți așa de rău, dar ele nu sunt sursa de combustibil preferată a corpului.

  1. Scapi de pofte

Carbohidrații rafinați sunt cunoscuți pentru exploziile de zahăr din sânge pe care le provoacă, urmate, desigur, de prăbușirea nivelului de energie. Iar cercetările recente publicate în American Journal of Clinical Nutrition sugerează că acest efect de carusel activează centre de dependență din creier și provoacă pofte ulterioare . Optarea pentru cereale integrale bogate în fibre, care mențin nivelul de zahăr din sânge o perioadă mai lungă de timp, previn prăbușirea și elimină poftele.

  1. Riscul de diabet și boli de inimă scade sau crește

Tipul de cereale la care renunți face mult diferența aici. De exemplu, un studiu din 2014 publicat în PLOS ONE a constatat că glucidele rafinate ridică nivelul unui acid gras (numit acid palmitoleic) care crește riscul de boli de inimă și diabet de tip 2. Între timp, potrivit American Heart Association, cereale integrale pot îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge, pentru un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral , obezitate și diabet zaharat de tip 2. Alegerea este clară.

  1. Scade nivelul de energie

Cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fier , magneziu și vitamine B, toate vitale pentru menținerea nivelului de energie. Mulți oameni au deja un deficit de magneziu. În plus, din moment ce carbohidrații sunt sursa de combustibil preferată a corpului, toate celulele își încetinesc activitatea fără o sursă sănătoasă. Așa  că nivelul de energie scade.

  1. Ești prost dispus

Și nu doar pentru că mănânci sandwichuri de salată. Carbohidrații, indiferent dacă sunt întregi sau rafinați, cresc nivelul serotonină, un neurotransmițător care creează starea de bine. Deci, atunci când renunțăm până și la carbohidrații sănătoși, cum ar fi cerealele integrale, îți iei adio și de la sănătatea ta mentală.

  1. Și antrenamentele tale suferă

Carbohidrații sunt sursa principală de alimentare a organismului timpul exercițiilor, fie că sunt de rezistență sau de forță.  Atunci când renunți la carbohidrați, implicit scade și nivelul de energie. Rezervele din corp se epuizează repede și capacitatea de a te antrena se reduce semnificativ. Iar antrenamente slabe înseamnă rezultate slabe.

 



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds