03 aug 7 modalități de măsurare a succesului care nu sunt legate de bani
Succesul nu se cuantifică mereu în sume de bani. De fapt, poți avea foarte mulți bani, dar totuși să te simți trist și neîmplinit. Iată cei mai importanți factori care trebuie luați în considerare atunci când ne referim la succes:
1. Cât de relaxat te simți
Când te plimbi, aștepți la o coadă, mergi la sală sau te uiți la televizor – cum îți simți corpul? Te uiți în permanență la telefon? Îți simți umerii tensionați? Ești permanent grăbit sau, din contră, te poți bucura de o plimbare, de un serial sau de vremea frumoasă fără să fii stresat?
Nu e nicio problemă dacă simți că ești într-un sprint continuu când îți rezolvi lucrurile, dar nu trebuie să fie o situație permanentă. Fii conștient de momentul prezent, nu te simți complet atașat de telefonul tău. Dacă ai o urgență, folosește opțiunea Memo și…respiră.
2. Cât timp acorzi lucrurilor care îți fac plăcere
Plăcerea poate lua mai multe forme. Uneori avem nevoie doar să ne trezim în weekend mai târziu sau să cântăm la un instrument doar pentru amuzament. Să ieșim cu prietenii și să nu ne impunem o oră de întoarcere acasă, să mergem încet spre locul în care vrem să ajungem.
3. Hobby-urile
De fiecare dată când vine vorba de hobby-uri, ezităm să răspundem imediat pentru că mulți dintre noi nu ne facem timp pentru acest aspect al vieții. Alege lucruri care îți plac, înscrie-te în cluburi cu diverse activități și interacționează cu oameni cu care împărtășești aceleași pasiuni.
4. Felul în care te simți
Oprește-te o clipă din ceea ce faci și ascultă-ți corpul. Simți vreo durere sau vreun disconfort? Ești obosit? Tensionat? Îți simți corpul greu? Felul în care te simți din punct de vedere fizic este un barometru a ceea ce se întâmplă cu tine emoțional. Te-ai odihnit suficient, ai avut timp pentru tine însuți, ai reușit să îți faci analizele medicale regulate sau ai fost prea ocupat?
5. Cum îți vezi propria persoană
Adevărata împlinire vine din mulțumirea pe care o avem față de noi înșine. Ești tu însuți pe tot parcursul zilei? Vrei să te schimbi? Să fii mai deschis? Ai fi vrut să urmezi un alt curs al carierei? Vrei să nu mai pierzi timp făcând lucruri care nu te fac fericit?
6. Relațiile pe care le ai
În loc să te concentrezi pe sentimente negative sau pe nemulțumirile pe care le ai față de ceilalți, te poți axa pe lucrurile pozitive și relațiile valoroase care te fac să te simți apreciat. Un coleg de muncă, un frate sau o soră în care ai cea mai mare încredere, un vecin? Relațiile bune sunt un semn important al unei vieți sănătoase și împlinite. Și nu trebuie să fim perfecți, trebuie doar să fim buni cu noi înșine și cu cei din jur.
7. Perpectivele de viitor
Oamenii optimiști cred că viitorul va fi chiar mai bun decât momentul prezent. Crezi că vei avea o primăvară, o vară bună sau un an întreg? Și ce se întâmplă în viitorul îndepărtat? Te face să te simți liniștit, încrezător?
Cele mai bune idei și decizii apar când te simți calm și fericit. Dacă înlocuiești cuvântul “stres” cu “frică”, înțelegi că atunci când ești stresat, probabil îți este frică de ceva. Poate fi teama de eșec sau de a nu-ți atinge potențialul. Dar oricare ar fi teama ta, un prim pas este să o înțelegi și să înfrunți.