13 iul Vacanțe pentru copii în locul jucăriilor? Studiile spun da!
Cercetările arată că părinții ar trebui să folosească banii pe vacanțe în loc să cumpere jucării copiilor. Dr. Oliver James, unul dintre principalii psihologi britanici în domeniul parentingului, a scris o carte care se numește “Love Bombing: Reset Your Child’s Emotional Thermostat” pentru a-i face pe părinți să înțeleagă cum pot restabili echilibrul emoțional al copiilor și cum pot crea amintiri pe parcursul vieții, utilizând banii pe experiențe și nu pe lucruri.
Potrivit psihologului, părinții cheltuiesc prea mulți bani pe jucării, bani care pot fi folosiți în alte moduri pe care copiii le apreciază, de regulă, mai mult și că, de multe ori, aceștia primesc jucării care nu sunt în mod real dorite. Pe de altă parte, vacanțele în familie sunt, în mod sigur, apreciate, atât în momentul în care se întâmplă, cât și ulterior, păstrându-se în memoria copiilor.
Ca adulți, găsim mai multă satisfacție călătorind. Copiii nu sunt cu mult diferiți, atât timp cât adulții sunt atenți pentru ce cel fel de vacanțe să opteze. Deoarece copiii văd lumea într-un mod inedit, ar trebui să fie lăsați să exploreze locurile în care merg. Ei vor vedea lucruri pe care adulții nu le văd și vor împărtăși bucuria pe care o simt. Vacanțele în familie oferă copiilor cadrul propice pentru a prelungi timpul de jocuri cu părinții, reducând nivelul de stres al acestora.
Ce fel de vacanță este cea mai potrivită pentru copii?
Dr. Oliver James spune că părinții fac adesea greșeala de a alege o destinație de vacanță pe care o consideră la fel de interesantă pentru copii cum este pentru ei înșiși. De exemplu, orașele atractive din punct de vedere cultural pot fi interesante pentru adulți, dar plictisitoare pentru copii. Dacă totuși preferați astfel de destinații, lăsați și copiii să facă alegeri în ceea ce privește obiectivele vizitate.
Un alt avantaj al călătoriilor în familie este că oferă copiilor posibilitatea să descopere o parte a adulților pe care rareori o văd atunci când aceștia se întorc obosiți seara, de la birou. Vacanțele ne îndepărtează fizic de viețile noastre de zi cu zi și de stresul sau grijile pe care le avem. Sunt momente în care toată lumea se relaxează și petrece timp cu cei din jur.
E drept, jucăriile încurajează jocul. Însă, psihologul susține că multe dintre jucăriile moderne îndepărtează copiii de părinți, răpindu-le timp pe care ar fi putut să-l petreacă împreună. Jocul este “o experiență umană crucială, atât pentru copii, cât și pentru adulți dar care ar trebui să presupună interacțiunea umană.”
Piesa cheie care lipsește de multe ori este tocmai această interacțiune. Fără aceasta, fără legătura cu cei din jur, viața ar fi goală și lipsită de bucurie. Este vorba de momente petrecute împreună, cum ar fi împărțirea unei înghețate cu cei mici sau lucruri pentru care uneori suntem prea ocupați. Acestea, și nu munții de jucării, vor fi apreciate de copii.