08 mar Top 10 motive pentru care ar trebui să zâmbești în fiecare zi
Mulți dintre noi vedem zâmbetul ca pe un răspuns involuntar la lucruri care ne bucură sau ne amuză. E cu siguranță adevărat dar ce omitem este că zâmbetul poate fi un gest voluntar ca alegere conștientă și puternică. Multe studii au confirmat că un zâmbet autentic, din toată inima, este considerat atrăgător pentru cei din jur. Important este că toate studiile demonstrează că doar gestul in sine de a zâmbi ne poate îmbunătăți starea de spirit și are nenumărate beneficii asupra sănătății.
Nu te-am convins? Iată 10 motive pentru care ar trebui să zâmbești în fiecare zi.
- Zâmbetul ne face mai frumoși
Suntem în mod natural atrași de persoanele care zâmbesc. Există un factor real de atracție fizică legat de zâmbet și fără să ne surprindă, expresiile faciale severe sau negative precum încruntatul sau unele grimase au efect opus, îndepărtând oamenii. Așadar, de ce să nu folosești puterea zâmbetului pentru a atrage oamenii în jurul tău?
- Zâmbetul eliberează tensiunea cauzată de stres
Stresul poate pătrunde în tot organismul și se vede pe fețele noastre. Zâmbetul nu doar că ne ajută să nu arătăm obosiți, îngrijorați sau copleșiți de griji dar reduce cu adevărat stresul. Vă vine sau nu să credeți, zâmbetul are putere asupra stresului chiar dacă nu simțim sau nu știm că zâmbim.
Când ești strest, fă-ți timp să zâmbești! Tu și cei din jurul tău veți vedea imediat cât de eficient este.
- Zâmbetul ne ridică moralul
Data viitoare când te simți copleșit, încearcă să pui un zâmbet pe chip. Sunt șanse mari ca starea ta de spirit să se schimbe în bine. Zâmbetul poate păcăli organismul deoarece actul în sine activează stimulii neuronali ai creierului. Un simplu zâmbet poate declanșa eliberarea de neuropeptide – moleculele emoțiilor precum și neurotransmițătorii stării de spirit, mai exact dopamina și serotonina. Gândește-te la zâmbet ca la un anti-depresiv natural.
- Zâmbetul este molipsitor!
Câte zâmbete au fost descrise ca având puterea de a lumina încăperi? E o declarație destul de frumoasă și în plus conține un sâmbure de adevăr. Zâmbetul nu doar că are puterea de a schimba starea de spirit, a noastră și a celorlalți, dar pune lucrurile într-o lumină mai bună.
Partea creierului care controlează expresia feței este într-o zonă cu răspuns inconștient. Ceea ce înseamnă că zâmbetul este complet involuntar, mai ales când apare ca imitare a altor persoane. Da, este științific dovedit că zâmbetul este molipsitor!
- Zâmbetul stimulează sistemul imunitar
Și nu doar imunitatea ci și starea generală de sănătate. Zâmbetul ajută sistemul imunitar să funcționeze mai bine. Atunci când zâmbim, funcția imună se îmbunătățește întrucât organismul este mai relaxat. De ce nu încerci ca, pe lângă spălatul mâinilor, să te ferești de răceală zâmbind?
- Zâmbetul reduce tensiunea sangvină
Atunci când râzi, tensiunea arterială scade. Poți face o încercare, dacă ai un tensiometru acasă. Așează-te pentru câteva momente, citește câteva pagini. Apoi zâmbește pentru un minut și citește iar, în timp ce zâmbești. Observi o diferență?
- Zâmbetul ne face să ne simțim mai bine
Studiile arată că zâmbetul eliberează endorfinele, care acționează ca un calmant pentru durere și serotonina. Împreună, acești doi neurotransmițători ne fac să ne simțim mai bine. Și nu doar că ne ridică starea de spirit, ci ne relaxează corpul, reducând unele dureri fizice. Zâmbetul e și un medicament natural!
- Zâmbetul ne face să arătăm mai tineri
Când zâmbim nu doar că arătăm mai bine, ci părem mai tineri. Mușchii pe care îi folosim pentru zâmbete ne înfrumusețează fața. Deci, în loc să optăm pentru un lifting facial, putem să zâmbim toată ziua și, astfel, vom arăta mai tineri și ne vom simți mai bine.
- Zâmbetul ne face să arătăm împliniți
Studiile arată că persoanele care zâmbesc frecvent par mai încrezătoare și sunt mai predispuse să fie promovate la locul de muncă. Încearcă, așadar, să zâmbești la întâlniri de afaceri și în ședințe. S-ar putea să descoperi că oamenii vor avea reacții diferite în ce te privește.
- Zâmbetul te ajută să rămâi pozitiv
Încearcă următorul test: zâmbește. Acum gândește-te la ceva negativ, fără să te oprești să zâmbești. E greu, nu-i așa? Chiar și când un zâmbet nu e natural sau e forțat, încă mai influențează creierul și transmite întregului corp mesajul că viața este bună.
Ferește-te de depresie și stres…ZÂMBIND.