Programul prelungit. Efecte și soluții

14 nov Programul prelungit. Efecte și soluții

Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX, n-a ținut niciodată secret faptul că lucrează, în mod frecvent, 100 de ore pe săptămână. Și directorul General Electric, Jeffrey Immelt, a petrecut același timp la birou, timp de 24 de ani!

Și totuși, munca peste program nu ne face bine.

Deși acești oameni de succes s-au străduit mult să ajungă acolo unde sunt azi, cercetările arată că a munci exagerat în fiecare zi poate fi dăunător. Afectează sănătatea, starea de spirit și, în final, productivitatea.

Cum este afectată sănătatea?

Peste 55 de ore de muncă pe săptămână înseamnă, în primul rând, risc crescut de boli coronariene și de atac cerebral, arată un articol recent publicat în The Lancet. Dar vine “la pachet” și cu tendințe de îngrășare, șanse mai mari de diabet, depresie sau chiar moarte prematură.

Un studiu care a analizat viața persoanelor care petrec mult timp așezați a arătat că șansele de deces sunt cu 50% mai mari, din ORICE cauză.

Concluziile sunt clare: multe ore petrecute la birou, pe scaun, sunt dăunătoare și nu doar în ceea ce privește sănătatea, ci și productivitatea. Un studiu realizat de Universitatea Cambridge demonstrează că mai puțin de 6 ore de somn pe noapte afectează semnificativ performanța la locul de muncă.

Alte cercetări demonstrează că productivitatea scade dramatic după o anumită perioadă. De exemplu, cei care s-au străduit să adauge 14 ore de muncă la săptămâna de lucru, n-au realizat nimic semnificativ în acest timp extra.

Ce putem face?

  1. În primul rând, este foarte important să folosiți inteligent timpul și energia atunci când sunteți la locul de muncă. Procrastinarea este un mare factor de stres care afecteaza și restul activităților. Trebuie să știți în fiecare zi ce aveți de făcut, să prioritizați și apoi…să vă apucți de treabă fără să vă distrageți atenția. Evitați rețelele sociale, mai ales atunci când trebuie să vă concentrați asupra unei sarcini. Delegați, atunci când puteți și nu în ultimul rând, păstrați o atitudine pozitivă. Chiar dacă nu toate activitățile din cursul zilei vă sunt pe plac, căutați să vedeți avantajele. Veți munci cu mai mult spor și veți termina mai repede.
  2. Ridicați-vă de pe scaun cel puțin o dată pe oră. Mergeți până la biroul unui coleg, luați-vă un pahar cu apă din colțul cel mai îndepărtat al camerei, plimbați-vă în timp ce vorbiți la telefon și urcați pe scări în loc să luați liftul. Dacă trebuie neapărat să rămâneți la birou, cel puțin ridicați-vă în picioare și faceți câteva mișcări sau genuflexiuni.
  3. Atunci când volumul de muncă este atât de mare încât nu reușiți să vă încadrați în programul de lucru, introduceți în rutină un power nap. Adică un somn scurt de 15-30 de minute. Este dovedit că energizează organismul și relaxează mintea suficient încât să fiți productivi o perioadă mai lungă de timp. Totuși, limitați-vă la doar câteva zile de muncă intensă. Pe termen lung, efectele dăunătoare sunt aceleași. Țineți minte că aveți nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte.

De dragul curiozității, NU ca recomandare, iată câte ore dormeau pe noapte unii dintre cei mai de succes oameni din toate timpurile.

somn



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds