Joggingul în sezonul rece. Sfaturi utile

08 dec Joggingul în sezonul rece. Sfaturi utile

Iarna nu pare să fie cel mai prietenos moment din an pentru jogging. Dar dacă ești hotărât să faci mișcare chiar și în sezonul rece, când temperatura scade cu multe grade sub zero, îți oferim mai jos câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a te menține în formă.

În ultimii ani, trecerea de la anotimpul călduros la cel rece se face din ce în ce mai rapid și când abia scăpăm de căldura arzătoare din vară, trebuie să ne obișnuim cu gândul că zilele reci și prima ninsoare vor veni în curând.

Mulți dintre noi nu suntem pregătiți să înfruntăm frigul și renunțăm la jogging pe durata iernii, preferând să facem mișcare numai în spații închise. Schimbarea rutinei poate fi o opțiune bună, ne ajută să evităm bolile de sezon și să ne odihnim după alergările epuizante din restul anului.

Totuși, această pauză ne poate afecta forma fizică. Dacă îți place prea mult să alergi ca să renunți chiar și pentru o perioadă sau te antrenezi pentru o competiție ce are loc în primăvară, ți-am făcut o listă cu sfaturi pe care trebuie să le urmezi:

Îmbracă-te adecvat

De cele mai multe ori, nu știm cum să ne îmbrăcăm adecvat pentru temperatura de afară și primul impuls e să ne încărcăm cu cât mai multe straturi de haine.

Dar dacă te îmbraci prea gros, vei ajunge ca după un kilometru sau doi, odată ce temperatura corpului  crește, să-ți dorești cu disperare să scapi de câteva haine. Investește în articole speciale pentru jogging care absorb transpirația și prin care corpul poate respira. Ia-ți o pereche de mănuși și poartă o căciulă, dar nu exagera cu prea multe haine.

Poți să-ți faci un obicei din a-ți pune în mănuși șervețele pentru  cazul în care, pe durata alergării, îți curge nasul. Un balsam de buze este foarte util iar când e vânt și frig ia o cremă pe bază de petrol pentru protejarea zonele expuse.

Aleargă pe alei luminate și bine pavate

E foarte posibil ca în majoritatea cazurilor să alergi înainte sau după orele de program, deci un interval de timp vei alerga pe întuneric. Dacă e și cazul tău, asigură-te că porți echipament în culori luminoase și reflectorizante, că alergi pe alei bine luminate și pavate, iar daca este întuneric, poartă o lanternă sau altă sursă de lumină. Pentru siguranță, aleargă, în general, în zone populate și nu pe alei singuratice și întunecoase.

În cazul în care a plouat sau a nins, ai grijă la gheață și la zonele neasfaltate. Aleargă pe alei bine întreținute și curățate de zăpadă și gheață. Dacă situația o cere, poți opta pentru crampoane pe pantofii sport pentru echilibru și stabilitate pe suprafețele alunecoase.

Schimbă-ți obiectivele!

Dacă nu te antrenezi pentru o competiție ce are loc în primăvara sau dacă nu ai alt motiv care necesită un antrenament susținut, iarna nu este cea mai bună perioadă pentru a-ți forța limitele. Concentrează-te mai mult pe menținerea condiției fizice decât a-ți impune să alergi semnificativ mai mult sau să crești viteza. Dacă menții un efort constant pe perioada iernii, primăvara te va găsi în formă excelentă, fără un efort suplimentar.

Rămâi motivat!

E greu să ieși din casă atunci când tot ce vrei să faci este să te ghemuiești sub pătură cu o cană de ciocolată fierbinte în mână. Dar dacă vrei să respecți o rutină zilnică de mișcare, va trebui să rămâi motivat. Descarcă-ți melodii ritmate sau podcasturi atractive pe care să le asculți când alergi.  Gândul că poți asculta un episod pentru care în restul timpului ești prea ocupată, poate fi o motivație puternică.

Recompensarea cu mâncare e o variantă care nu se potrivește tuturor. Dar poate gândul la o cană de cafea fierbinte și aburindă și un bol de cereale după efort e de ajuns să te scoată din casă. În weekenduri poți să te recompensezi  cu un brunch.

Și când totul eșuează, alătură-te unui grup sau aleargă cu un prieten. Când alte persoane se bazează pe tine, e mai puțin probabil să renunți să ieși din casă.

Înfruntă frigul

Planifică-ți să ieși din casă pentru ca doar la început să fie vânt, nu și atunci când te întorci. Astfel, nu vei pierde prea multă căldură în a doua parte a cursei când temperatura corpului scade.

E important să înțelegi că joggingul pe frig poate fi periculos fără măsurile esențiale de precauție. Menține-ți mâinilele și picioarelele calde și nu-ți expune la frig o suprafață prea mare de piele. La întoarcere, nu rămâne prea mult timp în hainele transpirate pentru că temperatura corpului scade rapid cauzând frisoane. E indicat să faci un duș fierbinte mai ales dacă ai extremitățile corpului reci.

Rămâi acasă când situația o cere

Uneori riscul expunerii la ger e prea mare și e mai indicat să stai acasă, mai ales când temperatura scade sub 0 grade. Când e prea frig afară, poți opta pentru alergarea pe bandă sau poți merge la o sală de fitness.

Desigur, dacă simți că nici una dintre variantele de mai sus nu ți se porivește, poți oricând să-ți cumperi un bilet de avion și să scapi de frig plecând “în țările calde”.



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds