Cum reactioneaza corpul tau la soare

02 iun Cum reactioneaza corpul tau la soare

E firesc să dai o fugă la mare în toiul verii sau să te relaxezi în weekend la piscină. Ba chiar să-ți dorești un bronz frumos și uniform. Îl poți obține, în mod sănătos, dimineața până în ora 10.00, folosind creme de protectie solară cu SPF cel puțin 15, aplicate odată la 90 de minute. Prea complicat? Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când te expui la soare?

1. ADN-ul pielii se distruge. Există două tipuri diferite de raze care ating pielea noastră: UVB și UVA . Razele UVB sunt unde de lumină mai scurte, care pătrund în stratul inferior al epidermei. Acest strat conține celule mici, rotunde, numite celule bazale care se divid continuu, permițând pielii să se regenereze la fiecare 28 de zile. Atunci când stați în soare neprotejați, razele UVB afectează divizarea celulelor și modifică ADN-ul. În plus, soarele împinge celulele melanocite, care stimulează producția de melanină (aceasta dă pigment pielii) către partea de sus a stratului bazal pentru a proteja ADN-ul. Tot ce vădeți în final este un bronz frumos, dar, de fapt, organismul se sperie pentru că este ars și reacționează.

2. Razele UVA descompun fibrele de colagen, cauzând îmbătrânirea prematura. Razele UVA, care sunt cele mai puternice dimineața și după-amiaza, sunt unde de lumină mai lungi care pătrund adânc în straturile pielii, acolo unde se formează fibrele de colagen și elastină (cele care dau structură pielii). Razele UVA rup fibrele de colagen și elastină, așa încât pielea își pierde fermitatea și îmbătrânește mai repede.

3. Arsurile solare repetate pot transforma celulele pielii în celule canceroase. Atunci când pielea se arde la soare, ea trece printr-un proces de “reparații” în care trebuie să decidă dacă celula afectată este prea deteriorată pentru a fi păstrată. În cazul în care celula este irecuperabilă, ea va alege să moară. Dacă celula este oarecum deteriorată și încearcă să se repare singură, dar nu reușește, se poate transforma într-o celulă canceroasă . Așa apar carcinomul bazal și carcinomul cu celule scuamoase.Melanomul, pe de altă parte, apare atunci când melanocitele se deteriorează și se divid, stimulate de prea mult soare.Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds