Cum construim o cultură organizațională pentru angajați mai implicați

03 aug Cum construim o cultură organizațională pentru angajați mai implicați

Cultura organizațională este reprezentată de convingeri, valori și modalități de interacțiune care contribuie la formarea mediului social și psihologic al unei organizații.

Cultura organizațională funcționează. O cultură puternică unește și creează legături între oameni și poate avea un impact durabil. Cultura și valorile companiei sunt elemente care contribuie la succesul companiei, dincolo de strategie și top management.

Cu ce tip de cultură se identifică angajații implicați?

 1. Mediu deschis și transparent în care angajații se simt liberi să-și exprime părerile, ideile sau chiar criticile la adresa organizației.
 2. Integritate și încredere. Valori morale precum onestitatea, integritatea și încrederea trebuie promovate și adoptate în cadrul organizației. Concentrați-vă pe latura pozitivă a lucrurilor și nu subliniați cuvintele negative. De exemplu, “fără minciuni, fără să ne ascundem” nu este o variantă bună de prezentare a valorilor unei companii.
 3. Participare și împuternicire: angajaților li se oferă oportunitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor și pot exercita influență în cadrul organizației. Sunt importante munca în echipă, dialogul și colaborarea.
 4. Corectitudine: toți angajații sunt tratați egal, sunt prețuiți și apreciați. Le sunt oferite șanse de creștere profesională, primesc laude sau bonusuri în funcție de realizări și performanțe.
 5. Inovație: angajații sunt încurajați să fie deschiși la nou, să-și asume riscuri, să accepte schimbările, să gândească diferit și să aibă inițiative. Creativitatea și spiritul de autonomie sunt apreciate.
 6. Împărtășirea informațiilor și învățarea. Angajații fac schimb în mod deschis de cunoștințe, experiență și informații în cadrul comunității formate în organizație. Schimbul de idei și învățarea continuă sunt recompensate și încurajate.
 7. Diversitate. Organizația este formată din indivizi diferiți și unici, din medii diverse, neținându-se cont de sex, rasă, religie, orientare sexuală, etc. Diferențele și perspectivele diferite sunt respectate și apreciate.
 8. Responsabilitate socială. Organizația recunoaște și susține mediul din care face parte, stabilește obiective pentru sprijinirea unei cauze și se angajează să susțină diverse probleme cu care societatea se confruntă.
 9. Distracție și energie pozitivă. Angajații lucrează într-un mediu plăcut și au o stare bună de spirit. Realizările sunt sărbătorite, apreciate și recompensate.

Cum acționează liderii pentru a stabili o cultură organizațională care crește nivelul de implicare a angajaților:

 1. Identifică o cauză. Găsește o zonă în care compania ta poate avea un impact în societate, o cauză unde poate juca un rol decisiv. Aliniază misiunea firmei cu dezvoltarea socială și obiectivul propus. De exemplu, Facebook ți-a propus să facă oamenii mai deschiși și mai conectați unii cu ceilalți. Uber se concentrează pe transportul sigur și ușor precum “apa curgătoare”.
 2. Stabilește și comunică misiunea, viziunea și valorile companiei. Discută despre ele cu fiecare ocazie pe care o ai și recompensează-i pe cei care aderă la ele.
 3. Acționează ca un model pentru valorile promovate. Fii tipul de persoană care angajații și-ar dori să fie și cu care aceștia se identifică, care întrunește toate valorile pe care organizația le promovează.
 4. Integrează cultura în practicile de leadership și comunicare. Dezvoltă și cultivă un stil de conducere transparent și o comunicare deschisă. Un lider autentic reflectă o cultură a integrității, deschiderii și transparenței, a comunicării prin dialog bidirecțional.
 5. Recrutează și păstrează persoanele potrivite. Alege persoane care se potrivesc culturii companiei și organizează activități care să stimuleze cultura organizatională.

Pentru tine care sunt provocările cu care te confrunți în dezvoltarea culturii organizaționale din compania ta?Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds