Cum congelăm corect alimentele

24 nov Cum congelăm corect alimentele

Conservarea alimentelor la temperaturi scazute este cel mai bun mod de a reduce risipa de alimente. Astazi exista o abundenta de instrumente si metode prin care putem extinde termenul de  valabilitate al alimentelor congelate, precum: pungi de polietilena, recipiente ermetice din plastic, vidarea, etichetarea etc.

Iata cateva reguli simple pe care trebuie sa le urmati pentru a va asigura ca si dupa decongelare, alimentele isi pastreaza cat mai mult din proprietatile nutritive.

  • Nu lasa produsele de origine animala la temperatura camerei mai mult de doua ore, deoarece sunt foarte sensibile la dezvoltarea bacteriilor care pot produce diverse toxiinfectii alimentare
  • Alimente trebuie sa fie intotdeauna inghețate la varf de maturitate și prospețime.
  • Puneți alimentele in pachete mici, pentru a le putea congela și decongela cat mai rapid posibil. Eliminați cat mai mult aer din interior sau folositi un dispozitiv pentru vidare.
  • In cazul lichidelor trebuie sa lasați deasupra puțin spatiu, de circa 25 mm, pentru a permite dilatarea lor.
  • Este indicat sa aplicați etichete și sa datați pachetele. Uneltele de scris cele mai potrivite pentru acest lucru sunt creioanele cerate și pixurile speciale pentru scris pe etichete de congelator.
  • Trebuie sa tineti cont de faptul ca nu toate alimentele se preteaza spre a fi pastrate in congelator, spre exemplu oua in coaja, salata verde sau cartofi.

Este foarte important sa stiti cat de mult puteti pastra fiecare tip de aliment in congelator inainte ca acesta sa se altereze.  Cu cat un produs de origine animala are un continut mai ridicat in grasimi, cu atat perioada de pastrare in congelator este mai redusa.

CARNEA

  • Porc si pui – 4 pana la 6 luni
  • Miel si manzat – 9 luni
  • Peste 3-6 luni
  • Carnea tocata 3-4 luni.

LACTATELE

  • Laptele este usor perisabil, asadar nu se poate pastra in congelator pentru o perioada mai lunga de 1 luna
  • Untul se poate tine in congelator pana la noua luni in timp ce margarina poate rezista pana la un an
  • Inghetata, branza si iaurtul ar trebui sa ramana in congelator doar pana la 2 luni.

FRUCTELE SI LEGUMELE

Congelarea fructelor si legumelor reprezinta solutia de a ne bucura si in sezonul rece de gustul si proprietatile lor.

Fructele şi legumele pe care vreti sa le congelati trebuie sa fie proaspete si coapte. Produsele alterate nu se congeleaza.

Incercati sa consumati fructele si legumele congelate in cel mult un an de la data congelarii, pentru ca pe masura ce timpul trece isi vor pierde din calitatile nutritive.

  • unele fructe isi pot schimba culoarea in procesul de congelare, primind o tenta maronie
  • ciresele şi visinile se pot congela cu samburi, pentru a le pastra mai tari
  • capsunile si strugurii se pot inmuia foarte tare la decongelare, datorita continutului mare de apa.

Legumele trebuie sa fie blansate inainte de a fi congelate, pentru distrugerea enzimelor ce provoaca pierderea culorii și a gustului. Acest proces consta in introducerea legumelor in apa clocotita in functie de consistenta:

  • mazăre -1 minut
  • fasole – 2 minute
  • broccoli si morcovi – 3 minute.

Blansarea se poate  folosi si in cazul unor fructe cum ar fi merele sau perele.

BAUTURILE

Vinul care nu s-a consumat in intregime poate fi pstrat la congelator pentru a se utiliza ulterior. El se asaza in tavitele speciale pentru cuburile de gheata  care se congeleaza in mod normal. Depozitat astfel, este recomandat ca vinul sa se foloseasca apoi la gatit.

Sucurile naturale se pot congela in pungi de plastic imediat dupa ce au fost preparate; este indicat sa se reduca la minimum aerul din aceste pungi; prezenta aerului poate dauna calitatii sucului, este recomandat ca decongelarea  sa  fie lenta in frigider.

Sfaturi si trucuri:

Dupa cum am spus, ouale nu se pot congela in coaja. Daca totusi ai nevoie sa le pastrezi pentru o perioada mai lunga de timp, te sfatuim sa congelezi ouale altfel: sparge-le si amesteca la fiecare cana de oua crude o lingurita de sare – daca le pastrezi pentru mancaruri obisnuite sau o lingurita de zahar daca le pastrezi pentru prajituri. Ouale pot fi pastrate in congelator pana la 1 an!
Ierburile proaspete sunt preferate pentru multe retete, insa nu intotdeauna avem acces la ele. De aceea, sfatul nostru este sa le congelezi in tavitele pentru gheata. Adauga apa peste fiecare cub in care ai pus ierburile si baga-le la congelator. Le poti prelungi calitatile pana la 6 luni.
Toate alimentele pastrate la rece trebuie verificate periodic, consumarea lor in chiar si    intr-un stadiu incipient al procesului de alterare poate provoca intoxicatii alimentare sau alergii severe.

Decongelati in frigider sau in apa rece. NU recongelati!  Cu cat un produs este mai supus  procesului de congelare si decongelare, cu atat structura se modifica in defavoarea consumatorului; in plus, el pierde substantial din gust, din mirosul obisnuit si din calitatea nutritionala.



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds