Ce este Sindromul Computer Vision (CVS) și cum îl putem opri

09 mai Ce este Sindromul Computer Vision (CVS) și cum îl putem opri

Sindromul Computer Vision (CVS) sau sindromul privitului la calculator este o afecțiune de care suferă aproximativ 90% dintre persoanele care petrec peste 3 ore pe zi în fața calculatorului. Ea rezultă din concentrarea pe perioade lungi de timp și fără întrerupere a ochilor pe un monitor, iar simptomele sunt ochi uscați, iritați și tensionați, dureri de cap, senzație de imagine dublă, dificultate de reorientare a privirii iar, în cazuri extreme, greață, amețeli și stare de disconfort.

Simptomele sunt, de cele mai multe ori, cauzate de utilizarea unui calculator zilnic, citirea de pe un monitor în condiții de iluminat scăzut, expunere doar la lumina reflectată de respectivul dispozitiv sau curent de aer în mișcare în jur (ventilator sau aer condiționat).

Din cercetarea inițiată de Wade Shepard, scriitor și colaborator pentru mai multe publicații precum Forbes, Citiscope, The Diplomat și South China Morning Post, reiese că focalizarea și deplasarea constantă a imaginii creează un dezechilibru la nivel ocular. El nu constată nicio problemă în ce privește urmărirea de filmulețe, ci doar în ce privește cititul. Și cu cât se derulează imaginea mai mult, cu atât efectele sunt mai grave. De asemenea, iluminatul este un factor important deoarece sindromul CVS s-a manifestat în încăperi cu lumină slabă, becuri electrice sau ferestre puține.

Sfaturi pentru a reduce simptomele sindromului CVS

1. Reduceți strălucirea dispozitivului pe care îl folosiți

Reduceți luminozitatea monitorului sau poziționați-vă într-un unghi în care lumina să nu se reflecte direct spre ochii dumneavoastră. Când lucrați, găsiți un loc în care lumina să vină din spate și înlocuiți becurile din casă cu unele cu putere mai mică.

2. Folosiți picături de ochi

Picăturile sunt folosite, de obicei, pentru a atenua senzația de ochi uscați rezultată din utilizarea pe termen lung a calculatorului. Când folosim calculatorul, tindem să clipim mai puțin decât în mod normal, iar multe din problemele legate de sindromul CVS rezultă de aici.
Priviți din când în când în altă direcție decât spre monitor
Cunoașteți regula 20/20? Aceasta presupune ca la fiecare 20 de minute să schimbați privirea din monitor într-un punct la distanță de 6 metri (20 feet)* timp de 20 de secunde.

3. Clipiți intenționat

Clipitul ajută la menținerea ochilor umezi și la reducerea tensiunii ochilor

4. Închideți ochii periodic

Închiderea ochilor pentru câteva momente îi ajută să se relaxeze și să reducă simptomele sindromului CVS.

5. Masați-vă sprâncenele

Există puncte de tensiune între sprâncene, iar masajul acestora ajută la relaxarea mușchilor feței și a ochilor.

6. Încercați să tastați fără să priviți spre monitor

Este cea mai bună modalitate de a contracara sindromul CVS. Când tastați, priviți cât mai puțin spre monitor și oferiți-vă o pauză de la concentrare.

7. Poziționați corect ecranul monitorului

Ecranul trebuie să fie poziționat cu 15-20 de grade sub nivelul ochilor și aproximativ 20 până la 28 de centrimetri de față.

8. Activați opțiunea ClearType de pe laptop (dacă sunteți utilizatori de Windows XP)

ClearType este o opțiunea de ecran pentru utilizatorii Windows XP care face mai ușoară citirea de pe ecran. Pentru activare, procedați astfel:
1. Apăsați Start, apoi Control Panel – Appearance and Personalization, apoi Display
2. În Appearance, apăsați Display
3. Selectați Adjust ClearType text și activați opțiunea, dacă aceasta nu este bifată.

9. Evitați încăperile cu lumină slabă

Wade Shepard a constatat că iluminatul redus – natural sau artificial – agravează sau chiar provoacă sindromul CVS. Așadar, încercați să lucrați în camere bine iluminate.

10. Printați documentele lungi pe care le aveți de citit

Nu e cea mai bună strategie de utilizare a resurselor, dar printarea și cititul de pe hârtie e cea mai bună metodă de reducere a timpului de citire de pe monitor și a derulării imaginii.

Concluzii

Wade Shepard a inițiat această cercetare întrucât petrecea majoritatea timpului la calculator, citind. Era jobul lui. Așadar, avea nevoie de o strategie-remediu care să-l ajute. Computerul este pentru mulți dintre noi nu doar dispozitivul de pe care lucrăm și pe care îl folosim la serviciu. Este, de cele mai multe ori, un mediu de comunicare și de divertisment.

*1 feet = 0.3048 metri



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds