03 feb Alimente care te mențin tânăr
E adevărat că vârsta e doar un număr și nu putem opri timpul, dar putem limita efectele pe care le are asupra corpului nostru. Mici modificări în dieta vă pot ajută să arătați cu câțiva ani mai tineri. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați în “meniu” aceste alimente cu proprietăți anti-îmbătrânire.
Fructe
Zmeura și murele sunt foarte bogate în antioxidanți. Aceste gustări delicioase neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi și ajută corpul în producția de colagen pentru o piele fermă și netedă.
Afinele se bucură de tot mai multă popularitate datorită conținutului mare de vitamine C și E. Aceste vitamine previn îmbătrânirea prin eliminarea din corp a substanțelor chimice dăunătoare care au efect distrugător de lungă durată asupra organelor.
Dacă mâncați kiwi, veți avea o piele curată, luminoasă, dar și oase sănătoase. O cană de kiwi fără coajă conține mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale.
Legume
Cu cât mai colorate, cu atât mai bine. Legumele ca morcovii sau roșiile sunt “pachețele” de fitonutrienți și antioxidanți care țin radicalii liberi la distanță. În plus, beta catotenul și licopenul protejează împotriva razelor solare și repară celulele pielii.
Brânza tofu și păstăile de soia verzi, alimente preferate de vegetarieni, conțin fitoestrogeni naturali care cresc rezistența pielii și chiar încetinesc procesul de îmbătrânire.
O altă legume minunată (și accesibilă) este spanacul, bogat în luteină, un carotenoid care păstrează ochii sănătoși și luminoși. Spanacul conține și un complex de vitamine, printre care și vitamina B9 care ajută în producția de celule noi, inclusiv de globule roșii.
Acizi grași
Uleiurile din avocado tonifiază pielea și o hidratează în același timp. In plus, avocado are un conținut mare de acizi grași nesaturați, un tip de grăsimi sănătoase pentru sistemul cardiovascular, pentru că nu susțin procesele inflamatorii.
Somonul sălbatic este un remediu anti-îmbătrânire pentru minte. Acizii grași omega-3 îmbunătățesc memoria și funcționarea creierului, reducând, în același timp, inflamația. Alege somon sălbatic, nu cel de crescătorie, pentru a evita nivelurile prea mari de grăsimi și de pesticide clorinate.
Vitamine și minerale
Știți deja că iaurtul fără grăsime conține proteine și calciu, dar iaurtul este bogat și în alți nutrient vitali. Vitamina B9, de exemplu, este esențială pentru funcționarea organismului, inclusiv regenerarea și diviunea celulară.
Zincul, cuprul și seleniul sunt, de asemenea, importante în producția de colagen. Pentru un aport corect de minerale, consumați pui, carne de vită slabă, nuci, năut și fructe uscate. Zincul este esențial în funcționarea sistemului imunitar, iar seleniul ajută pielea să-și mențină elasticitatea naturală.
Stridiile sunt de asemenea bogate în zinc și seleniu, iar conținutul mare în aceste minerale acționează ca un antioxidant și protejează ochii de afecțiuni.
Condimente
Rozmarinul este bogat în fitochimicale care cresc nivelul de ceramide (lipide intraepidermice) din piele și o mențin hidtratată și elastică.
Ghimbirul, turmericul, cacaua, boiaua și scorțișoara au proprietăți puternic antioxidante si antiinflamatorii. Ajută, de asemenea, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.