04 apr 5 alimente pentru un creier sănătos
Alegerile alimentare pot influența funcția cognitivă, sănătatea și funcționalitatea creierului. Știm deja că ele ne afectează sănătatea fizică dar studiile arată că au impact și asupra creierului. Fiecare înghițitură este o alegere care fie afectează, fie hrănește creierul.
Alegerile nesănătoase, precum zahărul și grăsimile trans, te pot face să te simți greoi, neliniștit, deprimat. Reversul medaliei este că alimentele sănătoase te fac pozitiv, productiv și energic. Iar unele alimente cu aport ridicat de nutrienți pot proteja și repara celulele creierului.
În plus, alimentele bogate în antioxidanți, vitamine și minerale ne protejează de bolile cerebrale. Deci, atunci când facem alegeri bune și nutritive pentru corpul nostru, beneficiază în egală măsură și creierul, păstrându-le pe ambele sănătoase.
Care sunt 5 dintre aceste alimente?
- Avocado: este unul dintre cele mai sănătoase fructe, are o consistență cremoasă și este foarte nutritiv. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine de care creierul are nevoie: C, E, K și vitaminele din complexul B. Spre deosebire de alte fructe care conțin carbohidrați, avocado conține 75% grăsimi mononesaturate, similare celor din uleiul de măsline. Aceste grăsimi susțin producția de acetilcolină, substanță responsabilă pentru funcția de memorare și învățare.
- Coacăze: dovedesc că lucrurile minunate pot avea dimensiuni mici și sunt fructe pe care ar trebui să le mâncăm zilnic. Pentru că au foarte multe beneficii pentru sănătate. Sunt cele mai bogate fructe în antioxidanți, vitamina C, K și fibre. Datorită nivelului ridicat de acid galic, afinele sunt deosebit de bune pentru a ne proteja creierul de stres. Le poți consuma în smoothie-uri, clătite sau le poți mânca pur și simplu.
- Legume verzi. Se pare că Popeye nu avea degeaba o obsesie pentru spanac. Legumele cu frunze verzi ne țin departe de bolile mintale, conform unor cercetări. [i]
În cadrul studiului care a evaluat obiceiurile alimentare corelate cu capacitatea mintală a mai mult de 950 de adulți, cei care obișnuiau să consume o porție de legume verzi o dată sau de două ori pe zi, manifestau o deteriorae mintală mai lentă decât cei care nu consumau deloc legume. În evaluare au fost luați în calcul factori precum vârsta, educația și caracterul ereditar.
4. Nuci: câteva nuci pe zi îți pot îmbunătăți sănătatea cognitivă. Nivelul ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale îmbogățesc atenția mintală. Vitamina E din aceste fructe ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
5. Rozmarin. Știm cu toții că uleiul de rozmarin are multe beneficii dar știai că și planta are același efect? Acidul carnosic, unul dintre principalele ingrediente din rozmarin, ajută la protejarea creierului împotriva radicalilor liberi, accidentelor vasculare și îmbătrânire. Rozmarinul ajută și la menținerea vederii datorită nivelului ridicat de antioxidanți și proprietăților antiinflamatorii.
[i] https://consumer.healthday.com/senior-citizen-information-31/misc-aging-news-10/lots-of-leafy-greens-might-shield-aging-brains-study-finds-697909.html