13 pași pentru a crea un mediu de lucru sănătos

16 ian 13 pași pentru a crea un mediu de lucru sănătos

Nu este niciun secret că mediile tradiționale de lucru își lasă amprenta asupra sănătății noastre. Dacă îți petreci cea mai mare parte a zilei la birou, adoptarea un stil de viață corect este o misiune aproape imposibilă. Totuși, să lucrezi într-un mediu de lucru sănătos e realizabil dacă ai în vedere câteva aspecte legate de corpul și psihicul tău. Mai jos, îți prezentăm, 13 pași de urmat:

Plante pe birou. Știai că plantele de pe birou te pot ajuta să fii mai sănătos și mai productiv? Anumite plante precum ficusul sau bambusul  îmbunătățesc calitatea aerului, iar unele dintre ele pot avea chiar beneficii psihologice. Studiile arată că plantele stimulează productivitatea și creativitatea și cresc nivelul de concentrare.

Standing desk. Ai auzit probabil vorbindu-se în ultimul timp despre “standing desk”. Ideea a apărut în urma numeroaselor cercetări făcute asupra efectelor negative ale stilului de viață sedentar. Statul la birou 8 ore pe zi poate avea uneori efecte grave asupra sănătății.

Aer proaspăt. Deschide fereastra! Aerul proaspăt ajută la combaterea bolilor alergice profesionale. Dacă biroul nu are o fereastră în apropiere, ia în calcul aducerea unui purificator de aer.

Mai mult verde. Poți alege verdele pentru zugrăvirea pereților pentru că această culoare este considerată responsabilă pentru o stare de bine și de calm. Dacă nu poți redecora pereții, adu-ți la birou  elemente de decor verzi.

Aromoterapia. Mirosurile pot influența starea de spirit, productivitatea și concentrarea. Aromoterapia poate fi folosită pentru  a crea un mediu de lucru relaxant. Folosește arome de rozmarin, lavandă sau mentă care te vor ajuta în creșterea performanței și diminuarea stresului.

Lumina naturală. Expunerea la lumină naturală stimulează starea de bine a angajaților. Studiile arată că persoanele care lucrează în birouri cu lumină naturală au un somn mai bun și o calitatea a vieții ridicată. Dacă biroul tău nu are lumină naturală, organizează întâlnirile și ședințele într-o zonă cu lumină din exterior. Schimbă tipul de bec folosit pentru iluminat. Sunt recomandate lămpile compacte cu lumină “albă caldă” și incandescendă. Aceste lămpi imită strălucirea caldă a becurilor incandescente, dar nu emit radiații ultraviolete care afectează ochii.

Curățenia. Poate părea un aspect evident, dar câteodată este trecut cu vederea. Curățenia generală, în mod regulat este vitală pentru sănătatea mediului în care lucrăm. Chiar dacă în compania ta se face curățenie periodic, este important ca fiecare persoană din birou să contribuie la curățarea spațiilor comune și echipamentelor utilizate zi de zi.

Elemente de decor. Decorează-ți biroul cu lucruri personale precum fotografiile. Imaginea persoanelor dragi sau a unor fețe zâmbitoare ne ajută să ne schimbăm starea de spirit și să diminuăm stresul acumulat pe parcursul zilei.

Apa. Asigură-te că ai acces rapid la sursa de apă. Consumul unei cantități corecte de apă în fiecare zi este deosebit de important pentru sănătatea ta.

Promovează provocările. Mulți oameni sunt adepți ai competițiilor de la birou. Creați provocări pentru colegi și concurați! Provocările îi vor ajuta să rămână motivați în efortul de adoptare a unui stil de viață sănătos.

Inițiază un club. Pune bazele unui grup care promovează mișcarea. Planifică 10 minute de mers și respectă un program astfel încât colegii să se poată alătura.

Gustări sănătoase. Pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să încetezi să aduci dulciuri la birou în fiecare zi. Vederea acestora în bucătărie poate fi prea tentantă. Dacă vrei să aduci gustări pe care să le împarți în birou, asigură-te că acestea sunt sănătoase.

Încurajează. Care e cea mai bună modalitate de a adopta un stil sănătos? Încurajarea reciprocă! Promovează un mediu de lucru sănătos prin comunicare. Relațiile pozitive ajută la reducerea stresului la locul de muncă și face oamenii mai fericiți. Și este demonstrat că “mai plăcut” înseamnă „mai productiv”. Deși este important să ne menținem focusați pe eficiența activității zilnice, sănătatea este importantă atât pentru tine cât și pentru compania din care faci parte.

Tu ce faci pentru a crea un mediu de lucru sănătos?Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds