15 sep Cum să previi sindromul tunelului carpian
Sindromul tunelului carpian este o afecțiune tot mai frecventă cauzată de presiune asupra nervului median din încheietura mâinii.
Nervul median și mai multe tendoane trec de la antebraț la palmă printr-un spațiu îngust din încheietură numit tunelul carpian. Vorbim despre nervul care controlează mișcarea și senzațiile din degetul mare următoarele trei degete (fără degetul mic). Presiunea aplicata acestui nerv cauzează sindromul tunelului carpian și este cauzată de orice proces inflamator de la nivelul încheieturii care îngustează spațiul amintit anterior. Principalii factori sunt:
- Bolile precum hipertiroidismul, artrita reumatoidă și diabetul
- Repetarea acelorași mișcări ale mâinii pentru perioade lungi de timp, mai ales dacă incheietura este îndoită în jos (palma mai jos decât încheietura) sau mișcări repetate ale închieturii. Folosirea mouse-ului și a tastaturii mai multe ori pe zi poate fi extrem de dăunător.
- Sarcina
Sindromul tunelului carpian cauzează amorțeli, furnicături și o stare de slabiciune sau durere a degetelor și mâinii. Unii oameni pot resimți durerea de la palmă până la nivelul cotului. Simptomele se manifestă, însă, cu precădere în degetul mare, arătător, mijlociu și jumătate din inelar. Dacă aveți probleme cu aceste degete, dar nu și cu degetul mic, este un semn al sindromului tunelului carpian. Sunt însă lucruri pe care le puteți face pentru a preveni instalarea acestei afecțiuni:
- Țineți mouse-ul cu blandețe, fără a încorda excesiv mâna. Mutați cursorul cu mișcari controlate ale antebrațului, considerând cotul ca punct de sprijin și menținând o poziție neutră a încheieturii.
- Protejați încheietura. Dacă vă uitați la anatomia acestei articulații, veți vedea ca este curbată ca să evite contactul cu suprafețele. Aceasta formă a anetbrațului este menită de ferească încheietura de orice presiune.
- Evitați blocarea circulației. În multe cazuri, vasele de sânge din încheietura mâinii sunt foarte aproape de piele. Orice presiune în această zonă va întrerupe circulația crescând, astfel, riscul de afecțiuni.
- Baza palmei este partea corpului menită să susțină mână atunci când ea se sprijină pe o suprafață. Când vorbim despre lucrul la tastatura, un suport lat pentru palme este cel mai bun și, de regulă, suficient. Cu mouse-ul, în schimb,este altă situație. Iată de ce. Atunci când scriem la laptop sau la computer, degetele “plutesc” deasupra tastelor, apoi palma se odihneste pe
Cu mouse-ul, acest lucru nu se întâmplă. Mutăm dispozitivul din încheietură, ca să mișcăm cursorul, iar “odihna” cel mai adesea se realizează cu mouse-ul încă în mână. Este o poziție dăunătoare pentru tunelul carpian. Alegeți un mouse care se potrivește perfect în palmă, este cât mai plat posibil, nu curbat, și cu un design simetric. Tineți minte un singur lucru. Palma, încheietura și antebrațul trebuie să fie tot timpul în linie dreaptă. Dacă mențineți această postură, riscul sindromului tunelului carpian este minim.