15 sep Cum iti influenteaza dieta calitatea somnului
E bine cunoscut ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, dar se stie prea putin despre modul in care dieta influenteaza cat de bine dormim. Un nou studiu a scos la iveala cateva modele interesante.
- Cei cu somnul foarte scurt: au avut hrana cea mai putin variata, au baut mai putina apa si au consumat mai putini carbohidrati si licopen (un antioxidant gasit in fructe si legume)
- Cei cu somnul scurt: au consumat cele mai multe calorii, dar au consumat mai putina vitamina C si seleniu si au baut mai putina apa
- Cei cu somnul normal: au avut cea mai mare varietate de alimente in dieta, ceea ce este in general considerat un mod sanatos de a manca
- Cei cu somnul lung: au consumat cele mai putine calorii, cea mai putina teobromina (gasita in ciocolata si ceai), colina si carbohidrati totali
Alimentele si somnul
Multi oameni au crescut band un pahar de lapte cald inainte de culcare pentru a-i ajuta sa adoarma si s-ar putea sa fi “avansat” ca adulti la o ceasca de ceai de musetel, care este cunoscut pentru proprietatile lui calmante. Și ciresele sunt o sursa naturala de “hormon al somnului”, melatonina, iar sucului de visine imbunatateste durata si calitatea somnului.
Alternativ, migdalele si spanacul sunt bogate in magneziu care este cunoscut ca relaxant muscular.
Desigur, si opusul este adevarat. Cafeina te va tine cu siguranta treaz, dar acelasi efect il au si alimentele condimentate consumate inainte de culcare.
Cand mananci s-ar putea sa fie la fel de important ca si ceea ce mananci
Cercetarile in desfasurare sugereaza ca si momentul meselor ar putea sa deregleze ceasul intern al corpului si sa duca la acumularea de kilograme. Mancatul noaptea tarziu este nerecomandat. In plus, lumina artificiala, precum stralucirea slaba a televizorului sau a laptopului, poate servi ca stimul pentru a te tine treaz si posibil mancand, cand tu ar trebui de fapt sa dormi.
Intr-un studiu, soarecii care au fost expusi la lumina slaba in perioada noptii, au castigat cu 50% mai multa greutate intr-o perioada de opt saptamani decat soarecii tinuti noaptea complet in intuneric. Ei au mai avut si niveluri sporite de intoleranta la glucoza, un marker pentru prediabetici.
Cu alte cuvinte, desi se crede in mod obisnuit ca ceasul tau biologic este cel care iti spune cand este timpul sa te trezesti sau sa te culci, semnalele de lumina si intuneric controleaza de fapt ceasul tau biologic. La randul lui, ceasul tau biologic iti regleaza metabolismul. Deci cand semnalele de lumina si intuneric devin haotice, asta nu schimba nu numai orele cand ar fi normal sa mananci, ci iti perturba si metabolismul, cel mai probabil ducand la o crestere in greutate.
Te simti mai bine daca mananci masa principala noaptea?
Am auzit cu totii sfatul ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Dar unii experti cred ca saritul peste micul dejun si mancatul mesei principale seara ar putea, de fapt, sa fie mai armonizat cu ceasul tau biologic launtric. Mancatul in mod obisnuit la momentul gresit s-ar putea nu doar sa iti perturbe ceasul biologic si sa interfereze cu somnul ci sa devasteze functii biologice vitale si sa contribuie la boli.