09 mar Ce este sindromul “Text Neck” și cum se poate trata?
Ești “dependent” de smartphone? Mesaje text, Facebook sau alte platforme de socializare – vezi cum îți pot da dureri de cap. La propriu.
Potrivit chiropracticianului Dean L. Fishman din Statele Unite ale Americii, sindromul “text neck” este cauzat de suprasolicitarea gâtului pentru mișcări repetitive ale capului înainte și în jos atunci când privim spre dispozitive electronice pe perioade lungi de timp. Mai exact, „text neck” este o afecțiune caracterizată de dureri în zona coloanei cervicale, provocate de postura aplecată asupra telefonului mobil.
Prevalența sporită a acestor dureri este datorată creșterii popularității și a orelor pe care oamenii le petrec pe dispozitive portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete, e-book-uri.
În poziția aplecată, forța exercitată asupra spatelui crește. În timp, curbura naturală a coloanei cervicale se aplatizează și conduce la o presiune prelungită asupra discurilor vertebrale, cauzând dureri. Netratat, sindromul poate duce la inflamarea ligamentelor gâtului, iritarea nervilor și creșterea curburii coloanei vertebrale.
Care sunt simptomele acestui sindrom?
- Durere și rigiditate în zona umerilor
- Dureri de cap cronice
- Schimbare a posturii
- Senzație de amorțeală și furnicături la nivelul extremităților superioare
- Durere la nivelul gâtului, spatelui, umerilor, mâinilor, degetelor și încheieturilor
Cum se poate trata acest sindrom?
În primul rând, este foarte importantă prevenția. Mai jos găsești câteva sfaturi pentru a preveni dezvoltarea și agravarea sindromului text neck:
- Ține telefonul mobil la nivelul ochilor pe cât posibil. Același lucru este valabil pentru toate ecranele – laptop, tabletă. Poziția ideală este aceea în care ecranul să fie la nivelul ochilor și nu trebuie să îndoi gâtul înainte sau să privești în jos pentru a vedea. Scaunul și poziția ta trebuie să fie ergonomice.
- Ia pauze dese pe durata zilei. De exemplu, setează o alarmă care să-ți amintească să te ridici și să faci câțiva pași la fiecare 30 de minute.
- Dacă lucrezi la un birou, asigură-te că ecranul este poziționat astfel încât să privești drep iar capul să fie poziționat în linie dreaptă cu umerii și coloana vertebrală.
- Terapia prin masaj
- Exerciții de întindere a gâtului
- Limitează timpul petrecut pe telefon. Sună simplu dar nu e, știm. Totuși încearcă să faci pauze. Crede-ne, se poate sta fără Facebook sau jocuri câteva ore.