Ghid de supraviețuire în sezonul gripei

08 dec Ghid de supraviețuire în sezonul gripei

Fiecare dintre noi este expus la două, trei răceli în fiecare an, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor. Dar nu trebuie să fie așa! Pe lângă spălarea regulată a mâinilor (cu săpun, minimum 20 de secunde), sunt multe lucruri pe care le putem face ca să reducem riscul de îmbolnăvire. Și chiar dacă “prindem” o gripă, simptomele ar putea dura mult mai puțin. Înarmează-te cu aceaste sfaturi de la experți și pregătește-te pentru cel mai sănătos sezon rece de până acum.

Mănâncă iaurt la micul dejun

Aceleași culturi vii care ajută la ameliorarea disconfortului digestiv, țin în frâu și răceala. Un studiu din 2011 susține această ipoteză: cercetătorii au descoperit că un consum regulat de probiotice, fie din suplimente, fie din alimente fermentate (iaurt, chefir, ayran) au contractat cu 12% mai puține infecții ale căilor respiratorii superioare.

Deschide o fereastră

Dacă îți petreci ziua într-o încăpere îmbâcsită, închisă alături de persoane care s-au îmbolnăvit deja, ai toate șansele să pățești la fel. Lasă să intre puțin aer proaspăt, chiar dacă e rece, astfel încât particulele virale să circule și să stea departe de tine.

Mănâncă ciuperci

Noi cercetări publicate în Jurnalul Academiei Americane de Nutriție arată puterea imunostimulentă a acestui aliment. Persoanele care au mâncat ciuperci gătite în fiecare zi, timp de o lună s-au bucurat de o creștere a numărului de celule T și de mai puține procese inflamatorii.

Nu-ți mai atinge buzele!

Dacă nu îți mai atingi fața, reduci semnificativ riscul de îmbolnăvire. Dar e mai ușor de zis, decât de făcut. În medie, ne atingem buzele sau nasul de cel puțin trei ori în fiecare oră. Ca să scapi de acest obicei, încearcă să stai cu palmele între scaun si coapse atunci când iei o pauză.

Nu face rabat la somn!

Bucură-te de serile mai lungi și dormi suficient. Un studiu publicat în Arhivele de Medicina Internă a arătat că cei care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt de aproape trei ori mai sensibili la gripă și răceală decât cei care se odihnesc 8 ore.

Zincul luptă cu răceala

Zincul este un mineral esențial pentru celulele sistemului imunitar; o cercetare din 2013 a arătat că un supliment de zinc, luat în primele 24 de ore de la instalarea gripei, reduce durata bolii. Autorii studiului recomandă o doza zilnică de 75 miligrame.

Puteți, de asemenea, să creșteți aportul cu aceste alimente bogate în zinc: fructe de mare, carne de vită sau de miel, germeni de grâu, nuci caju, năut, ciuperci, semințe de dovleac, semințe de susan și ciocolată neagră.

“Bate-te” cu pumnii în piept

În mijlocul sternului există o zonă de presopunctură, în dreptul celei de-a treia coaste. O serie de bătăi blânde în acest punct, timp de un minut, odată la câteva ore, încurajează timusul să producă mai multe celule T care să lupte cu microbii.

Inhalează uleiuri esențiale

Adaugă câteva picături de ulei de cimbru sau eucalipt într-o oală cu apă fierbinte și inhalează aburul aromat. Mirosul ușor mentolat ar trebui să-ți deschidă căile respiratorii. În plus, particulele antimicrobiene din aceste uleiuri îți căptușesc mucoasa și oferă protecție cavității nazale.

Ia o lingură de miere

Mierea are proprietăți antimicrobiene și consistența ei groasă, siropoasă calmează gâtul iritat.  O lingură sănătoasă de miere poate face minuni.



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds