5 Exerciții pentru Stimularea creativității

09 feb 5 Exerciții pentru Stimularea creativității

Uneori creativitatea ne ocolește pentru că ne obișnuim cu aceleași situații. “Tindem să fim extrem de comozi și avem soluții fixe la problemele cu care ne confruntăm” spune Barry Staw, specialist în comportament organizațional de la Universitatea din California. Conform lui Staw, trebuie să încercăm să ne imaginăm lumea într-o modalitate diferită.

Încalcă regulile!

“Pentru a învăța să gândești creativ, trebuie să încalci regulile”, spune Staw. Această practică ne poate deschide calea spre lucruri noi, cu care nu ne simțim familiari și care ne poziționează adesea în afara zonei noastre de confort. Cum ar fi să schimbi modul în care faci o prezentare pentru clienți sau desfășurarea ședințelor de brainstorming? Scopul este să ajungi la opțiuni pe care majoritatea oamenilor le-ar exclude imediat. Barry Staw le denumește “lecții de imprudență” pentru că ele ne ajută să avem curaj să ne asumăm riscuri.

Învață prin informare!

Curiozitatea ne conduce spre creativitate. Andrew NG, fost Founder & Lead al Google Brain Project, nu crede că inovația se datorează unor sclipiri imprevizibile de geniu. “În toată viața mea, am descoperit că ori de câte ori nu știam sigur ce să fac în continuare, am citit mult, am vorbit cu specialiști. Nu știu cum funcționează creierul uman dar e absolut magic. Când citești suficient de mult sau vorbești cu experți, încep să apară idei.” Astfel, învățarea de la alții poate da creativității un impuls.

Fă lucruri care îți plac!

Ești în pană de idei? Nu știi ce să faci mai departe? Viața ta are nevoie de echilibru pentru ca nivelul de  creativitate să nu sufere. Într-o scrisoare către fiul său, Einstein a oferit un sfat legat de interesul fiului său pentru cântatul la pian, care este aplicabil în detașarea în procesul creativ: fă ceva care te face fericit!

“E modul prin care înveți cel mai mult, când faci un lucru cu atât entuziasm încât nu simți cum trece timpul” spunea Einstein. El spune că uneori era atât de absorbit de muncă încât uita să mănânce. Interesul și creativitatea sunt interconectate. Un hobby, cum ar fi cântatul la un instrument, sportul sau colecțiile, te poate ajuta să combați stresul, să te relaxezi, stimulând creativitatea.

Deconectează-te! (Sau stai degeaba 🙂 )

Alan Cohen, om de afaceri american spunea: “Există o virtute a muncii așa cum există o virtute a odihnei. Niciuna dintre ele nu trebuie omisă.” Uneori, cele mai bune idei vin atunci când nu te concentrezi deloc. Poate mergând pe stradă. Sau când te trezești din somn. O noapte de odihnă te poate ajuta să fii mai creativ și să ai idei mai bune. Poate vei avea următoarea idee în timp ce conduci, faci cumpărături sau pur și simplu când privești apusul soarelui. Dacă nu mai ești creativ, deconectează-te! Relaxează-te și lasă creierul să facă restul.

Folosește tehnica celor 6 pălării

Câteodată e nevoie să o iei de la capăt. Uită tot ce ai făcut înainte și folosește “cele șase pălării”. Procesul presupune să privești lucrurile din mai multe perspective. Pălăria albă este modul în care se petrec lucrurile dacă nu ai interveni deloc, cea neagră este cel mai prost scenariu iar celelalte culori reprezintă posibilități, alternative. Abordarea unei probleme din perspective multiple îți oferă posibilitatea de a găsi o soluție nouă.



Metamorfoza Wellington & Max Relax a început!
Ne întoarcem în curând cu noua noastră identitate.

 

This will close in 5 seconds